Despre

Imagini, poze gratis pentru tine!

Femeile imbatranesc mai repede decat barbatii

Directorul Centrului de Medicina Preventiva din Hamburg, Christoph M. Bamberger este autorul noii carti intitulata “Cum sa traim mult si bine”.

El a acordat un interviu jurnalistilor in legatura cu aceasta lucrare,pe care il puteti citi mai jos:

De la ce vârstă suntem "bătrâni"?
- Procesul de îmbătrânire începe după vârsta de 30 de ani. Dacă până atunci dispunem de un program intern de prevenţie şi antiîmbătrânire, după această vârstă totul se modifică. Ne refacem mai greu după nopţile nedormite, cearcănele dispar mai lent, apar primele riduri, nu mai avem aceeaşi energie când facem sport.
După 45 de ani, creşte şi riscul apariţiei unor boli. La femei, îmbătrânirea celulară este mai accentuată între 40 şi 50 de ani, iar la bărbaţi între 50 şi 60 de ani.
- Zestrea noastră genetică influenţează îmbătrânirea şi apariţia anumitor boli?
- Părerile sunt încă împărţite în ceea ce priveşte tema îmbătrânirii. Nu pot da un procentaj exact al contribuţiei genetice, însă, în ultimii ani, acesta a fost corectat şi micşorat, situîndu-se în prezent între 20 şi 40%.
Se pare că există o diferenţă între a îmbătrâni şi a îmbătrâni foarte mult. Oricine poate ajunge la 80 de ani dacă aplică metode de prevenţie. Pentru a atinge vârsta de 120 de ani, trebuie să ai gene bune. Cred însă că a trăi până la 100 de ani va fi o regulă în 50 de ani, dacă nu se va întâmpla ceva grav cu această planetă.
- Ce speranţe avem pentru a trăi mult şi bine?
- În primul rând, trebuie să fim responsabili pentru corpul nostru. Ştiu că nu suntem învăţaţi să mergem la medic decât când suntem bolnavi. În Germania există în prezent o schimbare de paradigmă de la medicina curativă către medicina preventivă.

0 comentarii: